Hoe maak ik vleeswaren en worst?

Aangezien we bij ons thuis regelmatig een lekkere borrelplank op tafel zetten, als we bezoek hebben of gewoon "omdat het kan" en natuurlijk lekker is,  kreeg ik het idee om zelf eens te proberen om vleeswaren te maken. We komen regelmatig in een BBQ zaak bij ons in de buurt en daar stond ik ineens voor het boek "Over Charcuterie" van Meneer Wateetons. Hier doorheen bladerend besloot ik het boek te bestellen en mee te nemen op vakantie naar Eqypte, achteraf niet de meest handige keuze omdat het boek vooral het gebruik van varkensvlees omschrijft en er hier en daar plaatjes van van varkens voorbij komen (oa op de achterkant).

Al lezend met een biertje aan de rand van het zwembad, kwam ik erachter dat het eigenlijk allemaal niet zo heel spannend is en het er eigenlijk op neer komt dat je je verstand, neus en smaak moet gebruiken.

Het eerste recept dat ik uit dit boek gemaakt heb was het spek, lekker dik, of dun, gesneden op een bruine vers gebakken boterham..........

Het is een fantastisch geschreven boek, dat in geuren en kleur met een goede bak humor omschrijft hoe je begint en waar je eindigt als je het goed of wel fout doet.


Nadat je Over Charcuterie hebt gelezen, wil je eigenlijk meer te weten komen, in ieder ik wel, over het maken van die heerlijke dorge worst. Hiervoor het ik De Worstbijbel gekocht, hiernaar wordt in Over Charcuterie ook verwezen.

verwezen.
De Worstbijbel een uitleg van A tot Z door Meneer Wateetons over hoe je worst kunt maken. Hij begint met de geschiedenis en al lezende komende de eerste recepten voor diverse soorten worsten voorbij met de daarbij behorende methodes om ze te maken.
Niet geheel onbelangrijk, hij begint met de minst veilige worst maken (gegaard) tot het maken van de, als je wat fout doet, niet zo veilige worst soorten.

Ik heb uit het De Worstbijbel verse worst gemaakt en daarna twee keer een droge worst, waarvan één met de kruiden uit het boek. De tweede hangt nu in de kelder te drogen en heb ik gemaakt met Masala kruiden uit het boek Spice Wise.



Spice Wise geeft je een tal van kruiden mixen zonder toegevoegd zout, wat erg fijn is als je zout-arm wil eten en er toch al genoeg zout in alles zit.

Het is een boek over het samenspel van kruiden, het omschrijft hoe je zelf je kruiden kan drogen en er staan recepten in voor kruidenmengels waarmee je een heerlijke curry, patatkruiden, souffle en dessert kan maken of een heerlijke dip voor de zaterdag avond met een wijntje of biertje met je zelfgemaakte worst.



 Vlees voor de worsten en andere vleeswaren, onder andere buikspek, haal ik het liefst bij mijn lokale slager of een boerderij winkel waar ze vlees verkopen. De darm koop ik eigenlijk alleen online en je gelooft het niet, maar die koop ik via Amazon.

Deze darm is gewassen en gezouten waardoor deze lang in de koelkast houdbaar is. Ik heb deze keer de fout gemaakt om alle darm in één keer te spoelen waardoor ik het geen tweede keer kon gebruiken. Ik weet nu dat ik, met schone handen, de volgende keer één á twee darmen uit de verpakking haal en deze daarna weer seal met mijn vacuum apparaat.

Darm 1


Darm 2